divendres, 2 d’agost del 2013

Què se n'ha fet d'en Haley Joel Osment?

Sé que aquesta mena d'entrades agraden a la gent, i si fa uns anys vaig dedicar-ne una a en Jaleel White, el popular Steve Urkel de Family Matters, avui vull investigar i compartir què se n'ha fet, d'en Haley Joel Osment, el nen de The Sixth Sense (1999), la coneguda pel·lícula de M. Night Shyamalan, quan el director encara era admirat.


Famosíssima escena que ja forma part de la història del cinema, juntament amb la frase del final, i que per cert veig que en castellà afegeix, suposo que per tal de quadrar el text amb els moviments de la boca, l'adverbi "en ocasiones". 

Aquell nen tenia llavors 10 o 11 anys, ja que és nascut el 1988, però de més petit ja havia fet televisió i havia tingut una breu escena a l'obra mestra Forrest Gump, de 1994. El seu paper de Cole Sear a The Sixth Sense, però, va ser el que li va donar la fama i un munt de premis i nominacions (una d'elles a l'Oscar al millor actor secundari, que es va endur el veterà Michael Caine), que van fer possible que la seva carrera com a intèrpret continués.


Espero que us hàgiu pres el vostre temps per veure aquesta escena, que tampoc no és tan llarga, de la per a mi magnífica (és una de les meves pel·lícules preferides) A.I.: Artificial Intelligence (2001), probablement el seu segon paper més conegut, ja amb 12-13 anys, on feia d'un nen robot que es deia David.

Però alguna cosa va passar, i no crec que fos només el seu accident de cotxe de 2006 per conduir sota els efectes de l'alcohol, pel qual va ser condemnat a 3 anys de llibertat vigilada. Des de fa força anys, en Haley Joel Osment s'ha dedicat principalment a doblar pel·lícules de dibuixos animats i sobretot el popular Sora de la saga Kingdom Hearts als videojocs, naturalment en la seva versió doblada a l'anglès.


Se'l veu poc, però aquesta és una de les últimes feines que ha fet: el 2012, a l'edat de 24 anys, interpretava el company gai del pare de la protagonista a la pel·lícula, sospito que telefilm, Sassy Pants, on també veiem altres cares conegudes com la de l'Anna Gunn (Breaking Bad) i l'Ashley Rickards (Awkward). 

 
I si la imatge sempre xocant d'un nen que s'ha fet gran però manté cara de nen no us ha fet prou angúnia perquè al cap i a la fi el paio surt poc al vídeo, aquí teniu aquesta captura que és la que, en trobar-la per casualitat, em va motivar a escriure l'entrada.

Després d'uns inicis molt prometedors en què competia amb els veterans, en Haley Joel Osment va fer una espectacular baixada i s'ha allunyat força del món del cinema. Potser és l'enèsim cas de nen prodigi que, en créixer, deixa de destacar perquè queda al mateix nivell que els altres i ja no ho té tan fàcil per trobar feina. Espero pel seu bé que aviat se'l pugui veure en projectes més interessants i que recuperi la influència que havia tingut.