dimecres, 31 de desembre del 2014

Old Billy, el cavall que va viure 62 anys

No sé si us heu plantejat mai quina és l'esperança de vida d'un cavall. Jo, com que estic redactant aquesta entrada, és evident que sí. Devia estar buscant vés a saber què a la Wikipedia i d'enllaç en enllaç vaig acabar investigant fins a quina edat podia viure un equí. 

Al regne animal (en les plantes s'han trobat arbres de milers d'anys) trobem, per exemple, les tortugues de terra, que sempre s'ha dit que poden viure uns 500 anys però que, en realitat, l'edat més avançada que s'ha pogut verificar és de 250. Entre els humans, el rècord el té la francesa Jeanne Calment (1875-1997), que va morir als 122 anys i 164 dies —però no va arribar a conèixer tants graus de descendents com la senyora Elizabeth Bolden (1890-2006)—. I dels animals aquàtics trobem més casos que superen fins i tot els 200 anys, però... i els cavalls?


Doncs resulta que viuen, de mitjana, entre 25 i 30 anys, cosa que vol dir que hi ha excepcions tant per sota com per sobre. El més interessant és, naturalment, assabentar-se d'allò que és extraordinari, i en termes de longevitat això acostuma a ser el fet d'arribar a una edat molt més alta del que estava previst per la natura. Al capdavall morir abans d'hora és relativament fàcil per culpa de les malalties i els accidents, o senzillament una salut desafortunada.

L'extraordinari és el que va passar amb en Shayne, un cavall que el 2013 van haver de sacrificar a Essex (Anglaterra) a l'edat de 51 anys, que es considera l'equivalent a 120 d'humans. 


Ara bé, us deveu haver fixat que no coincideix amb el títol de l'entrada, i això és perquè abans n'hi va haver un altre que va arribar a una edat més avançada. 

Es tracta de l'Old Billy, que va viure de 1760 a 1822 també a Anglaterra, amb un total de 62 anys verificats, encara que ens pugui provocar suspicàcia que en aquella època tan remota es pogués dur d'una manera fidedigna el recompte dels anys d'un cavall. El seu cap està exposat, entenc que dissecat, al museu de Manchester. 

Com he dit més amunt, hi ha animals i plantes que han viscut molt més, i si mirem només els números i els comparem amb la longevitat d'aquests, els 62 anys d'un cavall ens poden impressionar poc, però mirem-ho d'una altra manera: arribar a més del doble de l'esperança de vida és com si un humà assolís més de 160 anys d'edat