diumenge, 11 de març del 2012

L'origen de la cançó "Mah nà mah nà"

Segur que heu sentit diverses vegades, potser fins i tot moltes, la cançoneta que us deu haver vingut al cap en llegir el títol d'aquesta entrada, però sabeu d'on ve? Qui n'és l'autor? Quan es va crear? On l'hem sentit exactament? Sabíeu que oficialment es deia així? Parlem-ne.



Aquest esquetx de 1969, de la primera temporada de Barri Sèsam, l'acostava al públic infantil, i de fet tradicionalment s'ha associat a les audiències d'aquesta edat. Tornava a quedar clar al primer episodi de The Muppet Show, de 1976:


La cançó va ser versionada diverses vegades al llarg dels anys per part dels ninots que després s'han fet tan i tan populars, i de fet la tornem a sentir a la pel·lícula de 2011 (aneu al minut 1.40 aproximadament, si no voleu veure el tràiler sencer):


Sí, els del fons són l'Amy Adams i en Jason Segel, que és en Marshall de How I met your mother. Ara aneu al minut 1 del següent vídeo, que pertany a la banda sonora de la pel·lícula:


Són els The Fray, els mateixos de How to save a life, cançó popularitzada per la sèrie Grey's Anatomy, que amb aquesta versió fan una cosa totalment diferent, sens dubte. És només una de les moltes versions que se n'han fet, però ara tornem al que dèiem abans: és una cançó tradicionalment associada als infants, però...


Era habitual sentir-la a The Benny Hill Show, el programa d'esquetxos muts que es va emetre originalment a la BBC de 1951 a 1991 i que era una mica pujat de to. De fet, confesso que fa poc que vaig conèixer la relació entre aquesta enganxosa cançó i els programes infantils. La recordava precisament de la versió que en fèiem, amb petites variants, a l'escola:

Maná maná... me pica el culo
Maná maná... ¿qué puede ser?
Maná maná, es un gusano, pequeño, enano
con ganas de joder, mecagüen diez

Eh? Qui no l'ha cantat mai, més o menys així? Almenys és com jo la recordo. Doncs bé, vaig voler fer una cerca de l'origen d'aquesta cançó i he trobat això:

 
La primera aparició de Mah nà mah nà es va produir al fals documental eròtic Svezia: inferno e paradiso (1968), en una escena de sauna que va més enllà del que hem pogut veure al vídeo, i la canta Alessandro Alessandroni (1925), però està escrita per Piero Umiliani (1926-2001), que és doncs el creador d'aquesta popularíssima cançó cantada en un idioma inventat i com veiem originalment concebuda per a un producte que no té gaire relació amb els titelles d'en Jim Henson. 


6 comentaris:

  1. Curiosa, i per culpa teva cada cop que veig el títol a facebook, twitter, gReader, etc.. em ve al cap la cançoneta... xD :P

    Mai havia escoltat la "versió" de "me pica el culo", sincerament... jajajaja

    ResponElimina
  2. Doncs pel que he vist no només era a la meva escola. I mira que les cançonetes i les modes que hi ha a les escoles es van repetint dècada rere dècada... XD

    ResponElimina
  3. Doncs no és el meu cas... versions de cançons teníem un munt, però aquesta no em sona cap mena de versió XD

    ResponElimina
  4. Hola Mo!
    Encara m'estic rient... com se t'acut buscar l'origen d'aquesta cançó? Jo també la cantava però una mica diferent:

    Maná maná... me pica el culo
    Maná maná... ¡no sé por qué!
    Maná maná, será un mosquito, pequeño, peludo,
    con ganas de joder, mecagüen diez

    Potser trobes més variacions d'animalets!
    :)

    ResponElimina