dijous, 6 de juny del 2013

Porters que fan gols

Tant si us agrada el futbol com si no, segurament us agraden les coses curioses, i en aquest esport el que crida més l'atenció és veure que un jugador no especialitzat en xutar a porteria marca algun gol. A mi particularment m'agrada veure un defensa aconseguint un gol, però encara m'agraden més les rares ocasions en què qui ho aconsegueix és un porter.

El 2011 el porter del Deportivo de la Coruña, Daniel Aranzubia, va fer-ne un de típic (encara que siguin rars) que consistia en pujar a rematar un córner tot deixant la seva porteria abandonada, però valia la pena perquè el seu equip perdia contra l'Almeria i era l'últim minut del temps afegit de la segona part.

Que un porter intenti això és força habitual, perquè posats a perdre val més arriscar-se a endur-se un 2-0 (o 0-2) en contra que perdre només per 1 gol sense haver intentat res més, però poques vegades aquesta idea dóna fruits.

Però allò havia passat a la Lliga i va representar un punt en comptes de zero, mentre que el gol que acabem de veure ara el va fer Andrés Palop el 2007 i va forçar la pròrroga que després va permetre al Sevilla avançar-se al marcador i passar de ronda en una edició de la Copa de la UEFA (ara Europa League) que acabaria guanyant.

Els gols dels porters, doncs, acostumen a ser èpics perquè es produeixen en situacions desesperades en què s'ho juguen tot a una carta. I són rars per això i perquè al cap i a la fi la seva especialitat és evitar gols, no fer-los. No en són pas especialistes... o sí? Perquè hi ha molts porters que en algun moment han fet gols, sovint de penal o de falta directa, però n'hi ha que en són especialistes i n'han fet moltíssims al llarg de la seva carrera.

Un dels més famosos és el colombià René Higuita, que destacava per la seva parada de l'escorpí, a la primera part del vídeo, però també pels gols que feia, en aquest cas al mateix vídeo però a la segona part. Durant els anys que va estar en actiu en va aconseguir 41.

Més gols encara va fer el paraguaià José Luis Chilavert, que fins que es va retirar el 2004 va encertar 62 vegades, la més espectacular de les quals la que hem vist, encara que els acostumava a fer de falta directa i de penal. A banda d'aquests números té dos rècords més: és el porter que ha fet més gols en partits internacionals, concretament 9, i l'únic que ha aconseguit un hat trick.

Un cas éspecial és el del mexicà Jorge Campos. Hi ha jugadors que poden ocupar diverses posicions, però que un porter el canviïn avançat el partit i faci de migcampista o davanter és extraordinari, i aquest home ho feia fins que es va retirar el 2004, amb un total de 34 gols.

N'hi ha molts, com deia, que han fet com a mínim 1 gol, i uns quants que n'han fet més. Els trobareu tots en aquest llistat, però voldria acabar amb el més espectacular de tots ells:

Parlem d'en Rogério Ceni, porter del São Paulo brasiler des de 1992, i encara actiu als 40 anys, que té el rècord absolut de gols marcats per un porter amb 111 al llarg de la seva carrera (21 només el 2005), tots de falta directa (59) o de penal (52), que al seu torn també marquen el rècord de gols que ha fet un porter en aquestes dues jugades concretes que es poden donar al futbol.

A mi aquestes coses em fascinen, ho confesso, i és per això que he pensat que valia la pena dedicar una entrada a aquests espectaculars porters que, a més, són molt bons en la seva demarcació oficial.