dimecres, 16 de setembre del 2009

Per què l'Espanyol es diu "Espanyol"?

No em refereixo al nom que considero incorrecte (ja en parlaré un altre dia) d'un dels idiomes amb més parlants del món, sinó a una entitat esportiva de la ciutat de Barcelona coneguda principalment per la seva secció de futbol. Un equip que em cau igual de malament que el Madrid, però que considero que ha d'existir i ha d'estar habitualment a Primera, amb temporadetes a Segona, pel bé de l'interès que sempre tenen els seus derbis amb el Barça, com també m'agrada que existeixin l'esmentat Reial Madrid o el Chelsea (i, a partir d'avui, segons com vagin les coses potser també l'Inter de Milà). 




No pretenc fer una història d'aquest equip, però com que parlo del seu nom m'he de referir, per força, a la seva fundació i al seu primer escut, que veiem aquí reproduït. El club va néixer el 1900 i, com que el Barça va ser fundat i estava format per estrangers, en contraposició, el nou equip va triar el nom de Club Español de Fútbol. Per què? Perquè a diferència del Barça, els seus jugadors eren catalans, amb dos bascos i un andalús. Sí, segur que heu pensat el mateix que jo: per què no van triar el nom de Club de Futbol Català? 


Deixant de banda que el seu nom naixia de la ràbia contra el Barça ja abans de la fundació, que avui tinguem un segon equip de la ciutat (i ara tampoc això, que són de Cornellà!) amb un nom tan poc català té els orígens que explico, i no me'ls invento ni els tergiverso. Tot i que porten els colors dels Almogàvers des de fa molts anys, se sentien tan espanyols que al principi, a banda de dir-se així, tenien un escut que era bàsicament la bandera rojigualda amb les sigles i prou. O potser era el típic autoodi o la por catalana de dir al món el que som? Si el Barça es deia F.C. Barcelona malgrat que estava format sobretot per anglesos, suïssos i alemanys, per què no es podia dir Català, l'Espanyol? 

2 comentaris:

  1. El fet és que a Barcelona ja hi havia un club anomenat Català en aquella època, i, és clar, suposo que voldrien distingir-se d'aquell. Però també es podrien haver posat CE Catalunya i tots contents.

    No sabia que també eres de l'Hospitalet, i això que he estat "company de fòrum" teu des dels inicis del 3xl.

    Salut

    ResponElimina
  2. Scaramanga, no et conec... però molt de gust. Fa segles que no passo pel 3XL, i de L'Hospi sóc des de fa dos anys, només. Gràcies pel comentari, per això.

    ResponElimina