divendres, 3 de febrer del 2012

El gel blau, el perill dels lavabos voladors

Si heu vist mai la sèrie Six Feet Under us deveu haver adonat que un dels temes sobre els quals reflexiona són les maneres que hi ha de morir. N'hi ha de molts tipus, i cada episodi comença amb una mort, de vegades previsible i d'altres de molt sorprenent. A mi em va impactar especialment aquesta (mireu el vídeo sencer):


Després d'enganyar-nos i fer-nos pensar que la mort de l'episodi arribaria per diversos motius diferents, al final és un tros de "gel blau" el que provoca la defunció. Això passa a l'últim episodi de la tercera temporada, el 3x13 concretament, d'aquesta magnífica sèrie. Doncs bé, va provocar curiositat en mi (i pel que sembla en molta més gent) i vaig buscar informació sobre què coi era això del "gel blau" que cau dels avions, i he trigat molt en posar-m'hi però al final ha arribat l'hora de fer-ne una entrada.


Sabeu quan aneu al lavabo dels avions i en estirar la cadena (expressió antiga que també fem servir quan pitgem el botó habitual dels nostres dies) apareix un líquid de color blau que s'endú amb força allò que hem deixat anar dins la tassa? Doncs és un desinfectant líquid que es barreja amb el rebuig humà i, a les fredíssimes temperatures que hi ha tan amunt, es congela

Normalment no passa res, i els pilots tenen estrictament prohibit deixar-ho anar durant els vols, però de tant en tant hi ha "fuites" i poden passar coses molt desagradables, que van des de la destrucció de béns fins a morts, que de moment només han passat, que se sàpiga, a la ficció.


Segons la Wikipedia es va informar de 27 incidents d'aquest tipus entre 1979 i 2003 als Estats Units, que normalment van passar prop dels aeroports, pel canvi de temperatura que fa que aquestes masses sòlides es puguin separar de l'avió.

També diu que el 2006 en va caure un tros a la teulada d'una casa de Chino, Califòrnia, i que el 2007 va tornar a passar a Leicester, Anglaterra. De la mateixa manera, sembla que el 1971 ja es va carregar la teulada de la Capella d'Essex Street a Kensington, Londres, cosa que va accelerar la seva demolició malgrat que ja feia temps que s'estava deteriorant sense aturador.


Fa angúnia pensar que el que nosaltres no volem i deixem anar aquí pot acabar amb la vida d'una persona, oi? No fa gaire, al novembre, una altra teulada d'un domicili privat, en aquest cas Ratingen-Hösel, Alemanya, va necessitar reparacions després d'un incident d'aquesta mena, tot i que no hi va haver ferits ni morts.

Però el "gel blau" no és només un perill per a les persones directament, sinó que també ho és per als avions en si mateixos. Ja ha passat tres vegades que aquest líquid congelat ha anat a petar contra un dels motors d'un Boeing 727 i ha obligat a fer-lo aterrar d'emergència, per tant poca broma.



1 comentari:

  1. jajaja quines coses més curioses se't passen pel cap...
    realment no pots evitar anar al lavabo si ets a un avió, sobretot depenent de la duració del vol, així que no depèn de nosaltres però és curiós que realment a vegades pugui arribar a caure i provocar danys

    ResponElimina